CURLY GIRL METHODE voor kinderen. (informatie bronnen, opgezocht op internet en gebundeld in een hopelijk compleet bestand)

De Curly Girl Methode is een manier om natuurlijk krullend haar te verzorgen. Je laat bepaalde ingrediënten van haarproducten achterwege en hierdoor wordt je haar sterker en krijgt het zijn natuurlijke glans en krul terug. Natuurlijk is het haar van kinderen heel anders dan dat van volwassenen, nog veel minder beschadigd en veel natuurlijker, dus vanzelfsprekend hebben kinderen dan ook minder haarverzorging nodig dan volwassenen, al wil dat niet zeggen dat je er helemaal niks mee hoeft te doen.

FINAL WASH
Als je voor het eerst begint met de Curly Girl Methode bij kinderen, dan begin je met een final wash. Dit is een, in principe, eenmalige wasbeurt met een shampoo met sulfaten, waarbij je alle siliconen en andere ‘troep’ uit vorige shampoos e.d. uit het haar verwijdert. Een geschikte shampoo hiervoor is bijvoorbeeld de ‘Elke dag’ shampoo van de Jumbo.

HAARMASKER
Na de final wash heeft het haar extra verzorging nodig, dus kan je het beste een haarmasker gebruiken om het weer even extra te voeden. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gewoon het Garnier Loving Blends Voedende Amandelmelk Yoghurt Masker gebruiken of het Andrélon Kokosboost Masker. Een tip hiervoor is om je kindje lekker in bad te laten spelen, te beginnen met de final wash, dan het haarmasker aan te brengen, badmuts op en zo kan je het een half uurtje goed in laten trekken. Tegen de tijd dat je kindje uit bad wil kan het masker worden uitgespoeld en is het haar weer lekker zacht. Als je kindje het leuk vindt dan kan je best vaker een haarmasker gebruiken, bijvoorbeeld 1x per maand, maar dat is bij kinderen meestal nog niet perse nodig.

SHAMPOO EN CO WASH
Na de final wash hoef je de haren van je kind niet meer zo vaak te wassen. Je kunt ervoor kiezen om nog 1x per week te wassen met een cg vriendelijke shampoo zoals bijvoorbeeld de Schwarzskopf kids shampoo en conditioner of de piraten shampoo van het kruidvat. Na de shampoo zou ik wel een cg conditioner gebruiken, zodat het haar weer wat extra voeding krijgt. Ook kan je ervoor kiezen om de haren nog 1x per week te wassen door middel van een co wash. Hiervoor zijn bijvoorbeeld Kruidvat Prinsessen Cremespoeling, Kruidvat K3 Cremespoeling zijn bijvoorbeeld prima geschikt.

LEAVE IN
Als styling is leave in eigenlijk het enige product dat je bij jonge kinderen tot ongeveer 4 jaar hoeft te gebruiken. Vaak is dit al voldoende. Ik gebruik de leave in van cantun bij Tess, nu 9 jaar na het wassen, de dagen na het wassen mix ik de leave in met water in een spuitflacon en spuit het op haar haar nadat ze geslapen heeft, hierover later meer. Voordat ik haar haar afdroog doe ik een beetje leave in (ongeveer ter grootte van een erwt) in mijn hand en ‘kam’ dat met mijn vingers door haar haartjes. daarna kam ik haar haren met een Zenner anti klit borstel door en dan pas droog ik haar haren, door met een oud t-shirt het natte uit haar haren knijpen, en knijp je de krulletjes in model.

STYLING
Zoals ik al eerder zei hoef je voor heel jonge kinderen nog geen gel te gebruiken. Wil je nou wel iets van een gel gebruiken, dan kan je bijvoorbeeld de Zwitsal Goedemorgen Gel of Woezel & Pip Goedemorgen Haargel gebruiken. Natuurlijk kan je ook andere cg gels of mousse gebruiken, maar ik zou niet teveel gebruiken. Bij wat grotere kinderen kan je wel andere gel’s gebruiken, zelf gebruik ik de gel van aunt Jackie. Je kan de haren aan de luchtblaten drogen of een difuser gebruiken. Ik wissel dit meestal af, soms geeft een difuser net wat meer pluis. Als je gel hebt gebruikt en het is hard geworden ( cast) dan kun je deze eruit knijpen, en houdt je mooie zachte en glanzende haren over. Stylen met de denman brush is ook super, hierover komt een appart artikel.

SLAPEN
Tess slaapt met een staart helemaal voor op haar hoofd, ik geloof dat ze dat een annanas staart noemen😊

REFRESHEN
Laat je krullenbol op een satijnen kussensloop slapen, zodat de krulletjes ‘s nachts niet teveel schuren over het kussen. In de ochtend kan je ervoor kiezen om het haar weer nat te spuiten, eventueel pluis bovenop weer glad te strijken en de krullen er weer terug in te knijpen. Ik gebruik hiervoor dus een spuitflacon met leave-in en water.

KAMMEN / ONTKLITTEN
Probeer jezelf aan te leren om de haren van je kindje alleen te kammen of ontklitten als het helemaal nat is. Zo beschadig je het haar het minste. Heeft je kindje veel last van klitten, kam het dan alleen door terwijl er conditioner in zit, dat gaat makkelijker en dan doet het minder pijn. De Zenner anti klit borstel vindt ik hier heel fijn voor.

CURLY GIRL VOOR BABY’S?
Natuurlijk begin ik nog niet over een final wash en haarmasker voor je baby, dat zou wat zijn haha. Maar misschien is het leuk om te weten dat de Etos Baby Haarlotion Mild en Naïf Baby Care Easy Styling Hair Lotion helemaal Curly Girl proof zijn.

Mocht je nog vragen hebben, stel ze in de comments en ik kom erop terug. En wil je jouw krullenbol graag laten zien? Heel erg graag zelfs❤️